Украйна навлиза в третата година от пълномащабната война, която поведе Русия срещу

...
Украйна навлиза в третата година от пълномащабната война, която поведе Русия срещу
Коментари Харесай

Стратегията на Украйна през тази година е да оцелее и да победи през 2025 г., пише Политико

Украйна навлиза в третата година от пълномащабната война, която поведе Русия срещу нея. През актуалната година се навършват и 10 години, откогато Москва нелегално анексира Крим и сложи началото на спора в Източна Украйна. Амбициозна цел за страната през тази година е да издържи, написа в публикация на изданието „ Политико “.

След първичното обезсърчение от съветското настъпление преди две години,  последвано от огромни очаквания за бърз поврат, обстоятелствата на фронтовата линия в този момент навеждат на мисълта за година на застоялост, споделят създателите на обявата Джошуа Посанър, Вероника Мелкозьорова, Стюърт Лау, Пол Маклийри и Хенри Донован. 

Украинските бойци са изтощени и не им доближават артилерийски снаряди и ракети за противовъздушна защита (ПВО). Те към момента не са получили оръжейни системи, като изтребителите Ф-16 или създаваните в Съединени американски щати армейски тактически ракетни системи “АТАКСМ МГМ-140 ”. 

Тази година ще бъде “година на възобновяване и подготовка и за двете страни на спора, сходна на 1916 и на 1941-1942 година “, съобщи пенсиониралият се предходната година генерал-лейтенант Марк Тис, някогашен заместник-командир на въоръжените сили на Белгия.  

За да оцени опциите за идната година, „ Политико “ помоли анализатори, настоящи офицери и военни специалисти да показват гледната си точка за войната.

Никой не дава прецизен график за 2024 година, само че всички са съгласни, че три основи неща ще дефинират траекторията на спора през идните месеци. На първо място тази пролет ще има преодоляване на упованията, тъй като Украйна няма да има задоволително съоръжение и жива мощ, с цел да стартира доста контранастъпление. На второ място Русия с помощта на съдружниците си е придобила артилерийско предимство и комбинирайки го с непрестанни наземни офанзиви, разгромява украинските позиции. На трето място без западна Противовъздушна отбрана и далекобойни ракети и артилерийски снаряди Киев ще се затрудни с обезпечаването на надеждна, устойчива отбрана. 

„ Тази година ще е комплицирана и никой не може да предскаже накъде ще поеме Русия или дали тя ще напредне тази година “, съобщи украинският боен анализатор Тарас Чмут, който е и сержант от запаса на морските пехотинци на военноморските сили на Украйна.  

Ясно е обаче, написа в публикацията на „ Политико “, че Украйна отстъпва. 

След доста седмици кървави боеве този месец Русия най-накрая завладя града-бастион Авдеевка. Без да стопира даже за къса отмора, нейната войска продължи да подхваща офанзиви по други основни украински твърдини и логистични центрове: Роботине, в Запорожка област, Купянск край Харков и Часов Яр в Донецка област. 

„ Ключов фактор е опцията на Украйна да откри положителни отбранителни позиции “, съобщи пред „ Политико “ неизвестен немски офицер, който следи спора. 

Русия има дарба да продължи, тъй като не се интересува изключително от живота на бойците си. Украинските военни пресмятат, че завладяването на Авдеевка е коствало на Русия 47 000 бойци, до момента в който Андрей Морозов, подкрепящ войната съветски блогър, който се самоуби, написа, че съветската войска е изгубила 16 000 военни. Президентът Володимир Зеленски споделя, че Русия е изгубила седем души за всеки погубен украинец. 

Освен това Русия е съумяла да реализира артилерийско превъзходство. Изчислява се, че годишната ѝ продукция на снаряди е сред 1 и 4,5 милиона броя. „ Този размер доста надминава количеството артилерийски снаряди, които са разполагаем за Украйна “, се отбелязва в изследване на министерството на защитата на Естония. 

Западните страни се пробват да засилят личната си продукция, като Съединени американски щати възнамеряват да доближат произвеждане на 1 милион снаряда годишно до края на 2025 година в съпоставяне с  предвоенните 190 000.

Русия също по този начин е подкрепена с дронове от Иран и с към милион снаряда от Северна Корея, като съгласно основния прокурор на Украйна Андрий Костин от началото на годината е изстреляла минимум 24 севернокорейски балистични ракети по време на офанзивите си против Украйна.

Украйна страда от дефицит на снаряди и това принуждава бойците на фронта да пестят муниции. Киев се пробва да ускори вътрешната си продукция, само че напредъкът е муден. Обещанието на Европейския съюз да изпрати милион снаряда до март не е изпълнено – към сегашния миг са доставени едвам 300 000. 

Съединени американски щати може и да са изпратили към два милиона 155-мм снаряда от началото на войната, само че потокът от доставки е пресушен поради безизходицата във Вашингтон към военната помощ за Украйна. 

По време на телефонен диалог, провел се на 20 февруари сред министъра на защитата на Украйна Рустем Умеров, главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Олександър Сирски и министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, са били показани предпочитаните стремежи на Украйна за ново оръжие и съоръжение за идващите месеци. 

Исканията на Украйна, съгласно осведомен с диалога неизвестен източник на „ Политико “, отразяват някои значими промени по отношение на това по какъв начин украинците възнамеряват да водят война тази година и показват по какъв начин войната се е изменила спрямо първите си дни. 

Както нормално, отпред в листата са системите за Противовъздушна отбрана, само че вместо изтребители и танкове Киев желае повече дронове за наблюдаване и за нанасяне на удари с огромен обхват, следвани от средства за радиоелектронна война за заглушаване на съветските дронове и балистични ракети, ориентирани към украинските фронтова линия и гражданска инфраструктура. 

Според старшия анализатор на английския мозъчен концерн “Кралски единен институт за проучвания в региона на сигурността и защитата ” Джъстин Бронк от триумфа на Запада да достави Украйна с нужното през идващите месеци зависи, дали тя ще издържи тази година. „ Поддържането на доставки на ракети земя-въздух за доставените на Украйна от Запада ракетни системи за Противовъздушна отбрана и за тези, които са й останали от руско време системи, ще е основна задача за западните сътрудници през 2024 година “, съобщи Бронк, представен от “Политико ”. 

Американското разузнаване твърди, че 315 000 съветски бойци са починали и ранени от началото на войната, само че Кремъл продължава да изпраща на фронта спомагателни хора. Руският президент Владимир Путин съобщи предходната година, че Русия разполага с 617 000 военни в Украйна, като още са на път. Руското население е тройно по-голямо от това на Украйна, което към този момент разрешава на Путин да заобикаля по-широка готовност и вместо това разчита на бойци по контракт и да опразва пандизите в страната за пушечно месо, показва изданието.

„ Потокът на тези, които са подготвени да пазят ползите на родината с оръжие на ръка, не пресъхва “, съобщи Путин по време на годишната си конференция на 14 декември. 

Украинската войска наброява 800 000 души с запас от към милион. Опитите да се усили числеността ѝ посредством намаляване на възрастта за готовност от 27 на 25 години, които ще прибавят спомагателни 400 000 души в армията, се сблъскват с жестока опозиция.

„ Тази година е година на стратегическо подсилване на силите и на защита и за Украйна, както и за евроатлантическата общност  това е време да изградим нужната военна и индустриална основа “, съобщи министърът на защитата на Естония Хано Певкур. Според него до 2025 година Украйна към този момент може би ще има задоволително благоприятни условия да победи Русия. 

Друг проблем в Украйна е опазване на вярата, че тя ще победи Русия. 

Повечето европейци поддържат Киев, само че преобладаващото болшинство счита, че тя ще загуби войната. В самата страна 85 на 100 от популацията към момента счита, че Украйна ще завоюва, само че съгласно последните социологически изследвания малко на брой могат да обяснят по какъв начин ще наподобява успеха и по кое време ще настъпи. Песимизмът се ускорява от това, че доставките на помощ са се забавили през последните месеци, показва “Политико ”. 

Според украинския анализатор Тарас Чмут доста зависи от това дали републиканците в Конгреса на Съединени американски щати ще прекратят съпротивата си против помощта за Киев. 

Настроенията в Украйна са мрачни, написа още в материала на „ Политико “, което съгласно изданието се е видяло по време на скорошната Мюнхенска конференция за сигурност, където миналогодишният оптимизъм по отношение на сполучливата контраатака е сменен с горчив скептицизъм. 

За ген. Бен Ходжис, някогашния командващ на силите на Съединени американски щати в Европа, фактът, че Украйна продължава да поддържа жизнеспособна защита и че остава непреклонна, е мотив за оптимизъм.

От една страна изтребителите Ф-16 ще стартират да идват през идващите месеци, помагайки на Украйна да се бори за надзор над небето. Има също индикации, че Съединени американски щати може да изпратят повече балистични ракети АТАКМС, до момента в който Германия е под напън да достави своите мощни крилати ракети. Такива оръжия биха разрешили на Украйна да порази съветските логистични и въздушни бази много зад фронтовите линии, подкопавайки способността ѝ да продължи да нападна.

„ Тази война продължава от 10 години, Русия имаше всички преимущества, а след 10 години тя окупира едвам 18% от Украйна “, споделя ген. Ходжис. „ Тя е изгубила половин милион бойци, ситуацията на Черноморския ѝ флот се утежнява с всеки минал ден и военновъздушните сили не могат да получат предимство във въздуха “, добавя военният.  Това, което е належащо, съгласно него, е явен ангажимент от западните водачи – не просто да застават зад Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, само че и да я поддържат с оръжията, от които се нуждае, с цел да завоюва войната.

„ Мисля, че Русия всъщност е в по-лоша форма, в сравнение с си мислим “, заключва Ходжис, представен от “Политико ”.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР